./gfx/bps_title.gif
./gfx/hd_press.gif

Warning: substr() expects parameter 3 to be long, string given in /home/users/batalftp/batalive.nl/bps/content/press.php on line 71
1. Twentsche Courant Tubantia - zondag 24 april 2005, jaargang 2, Nummer 17

2. atletiekwereld.nl - zaterdag 23 april 2005

3. www.atletiek.nl - Vrijdag 16 april 2004

4. SleepMonsters (www.sleepmonsters.nl) - Race report - 20 september 2004

5. SleepMonsters (www.sleepmonsters.co.uk) - Frontpage- september 2004

6. SleepMonsters (www.sleepmonsters.co.uk) - august 2004

7. Volkskrant magazine - zaterdag 24 april 2004, pagina 9

8. UT Nieuws (UTwente) - donderdag 25 maart 2004, jaargang 39, nr. 11

9. UT Nieuws (UTwente) - 'Interviews', donderdag 23 september 2004, jaargang 39, nr. 28

10. UT Nieuws (UTwente) - donderdag 1 april 2004, jaargang 39, nr. 12

11. UT Nieuws (UTwente) - Voorpagina, donderdag 22 april 2004, jaargang 39, nr. 14

12. Persbericht Universiteit Twente - dinsdag 6 april 2004

13. Cursor (TU/e Eindhoven) - Donderdag 16 september 2004

14. Cursor (TU/e Eindhoven) - Donderdag 23 september 2004

15.De hardloopkrant.nl - zaterdag 5 april 2003

16.UT Nieuws (UTwente) - donderdag 27 maart 2003, jaargang 38, nr. 11

17.Twentsche Courant Tubantia - dinsdag 22 april 2003, jaargang 158, Nummer 94

18.Runners world / runnersweb.nl - woensdag 24 april 2003

19.Huis aan Huis (Enschede) - woensdag 23 april 2003 - Jaargang 109 - nummer 17

20.Cursor (TU/e Eindhoven) - donderdag 3 april 2003, jaargang 45


Twentsche Courant Tubantia - zondag 24 april 2005, jaargang 2, Nummer 17

Lopers localiseren met een brooddoos vol techniek

ENSCHEDE - In al die jaren dat de Batavierenrace gehouden wordt, is er een hoop veranderd. De lopers geven al lang geen stokjes meer door, maar dragen een hesje met een chip. Het hesje dient als stok, en is nodig voor het klokken. Alleen als de lopers met hes door speciale registratiepoortjes lopen, wordt hun tijd geregistreerd.

Zo'n registratiesysteem is er wel bij meer wedstrijden. Veel ingenieuzer is het Bata Positioning System, BPS. Swen-Peter Ekkebus is een van de vier ontwerpers.

Toen de Enschedese telematica-student in 2002 zelf aan de wedstrijd meedeed, viel hem op hoe lang het duurde voor bekend was hoe snel hij had gelopen. Dat kon anders en dat vonden drie vrienden ook. Ze besloten zelf een positioneringssysteem te bouwen, zodat de lopers van een team nog tijdens de wedstrijd op afstand gevolgd kunnen worden. 'Iedereen had al een mobiele telefoon, er waren al positioneringssystemen voor in de auto. Maar een betaalbaar apparaatje dat je zelf mee kon nemen, was er nog niet.' Het eerste jaar zag de BPS eruit als een soort brooddoos waarin een telefoon en een chip verstopt zaten. Dat toestel stuurde constant sms'jes. Tijdens de race werden er 850 berichtjes verstuurd, aan de hand daarvan kon bepaald worden waar een team zich bevond. 'Op de computer konden de thuisblijvers zien hoe de verschillende teams er voor stonden en, niet onbelangrijk, welk team er op kop lag. Het werkte, maar ga maar na hoe duur het was.'

Inmiddels zijn de brooddozen vervangen door kleine blauwe kastjes die nog geen tweehonderd gram wegen. Er wordt bij BPS 2.0 niet langer met sms'jes gewerkt, maar met een GPRS-signaal. De batterijen houden het langer uit en het is ongeveer vijftig keer zo goedkoop als de eerste versie.

De kosten van het kastje komen op 200 euro. Dit jaar zijn er vijftien BPS-kastjes beschikbaar, voor de dertien topteams van de Nederlandse universiteiten en voor drie andere teams, waaronder dat van de ontwerpers zelf.

Malou Willemars - © Wegener.NV 2005


atletiekwereld.nl - zaterdag 23 april 2005

Afgelopen nacht is voor de 33e keer de Batavierenrace van start gegaan. De student estafette wedstrijd van Nijmegen naar Enschede is met ruim 8000 deelnemers de grootste estafette van de wereld.
De verwachting is dat ook dit jaar het Groningse RUG/Vitalis/Hanze team en Universiteit van Tilburg zullen strijden om de overwinning. Kanshebbers voor de totaal overwinning zijn naast de studententeams o.a. de Vliegende Zwitsers en een aantal sterke Duitse teams.
Via http://www.batalive.nl/live/ kunnen de ďBatavierenĒ on-line gevolgd worden tijdens de race door het Twentse landschap.

Bron: http://www.batalive.nl/live/


www.atletiek.nl - Vrijdag 16 april 2004

Batavierenrace doet aanval op eigen wereldrecord

Volgende week, In de nacht van vrijdag op zaterdag klinkt om 00:00 uur het startschot voor de 32e Batavierenrace. Duizenden studenten uit binnen- en buitenland zullen deelnemen aan 's werelds grootste estafetteloop van Nijmegen naar Enschede.

Met de huidige 300 ingeschreven ploegen, en goed voor 7500 deelnemers, zal een aanval worden gedaan op het eigen wereldrecord van de Batavierenrace in 1999 met 286 teams (7150 deelnemers), zo meldt de organisatie.
Al jaren is de Batavierenrace de grootste estafetteloop ter wereld. Het huidige wereldrecord van 287 ploegen werd gevestigd tijdens de 27e race in 1999. Op dit moment is het maximum aantal van 300 ploegen dat kan deelnemen, bereikt. Bovendien staan er nog eens 19 ploegen op de reservelijst.
De ervaring leert echter dat enkele ploegen zich in de laatste week nog afmelden. Dat zal dan betekenen dat de ploegen op de reservelijst in aanmerking kunnen komen om toch mee te lopen met de 32e Batavierenrace. Bij de finish zal pas duidelijk zijn of het wereldrecord verbroken wordt.

Deelnemers
Zoals het er nu dus naar uitziet zullen dit jaar waarschijnlijk 7500 studenten van universiteiten en HBO-instellingen hun sportschoenen uit de kast halen om deel te nemen aan dit evenement. Naast de vele Nederlandse studenten zullen ook buitenlandse ploegen uit Duitsland, Engeland, Zwitserland en SloveniŽ aan de start verschijnen.

Universiteitscompetitie
Naast het algemene klassement kent de Batavierenrace de prestigieuze Universiteitscompetitie. Bijna alle Nederlandse universiteiten vaardigen een ploeg af met de snelste lopers en loopsters van hun universiteit. Deze ploegen strijden om de titel 'Snelste universiteit van Nederland', welke nu in handen is van de Technische Universiteit Eindhoven.

Bata Positioning System (BPS)
Dit jaar zal voor het eerst het BPS aanwezig zijn in de race . Dit unieke systeem maakt het mogelijk de positie van de lopers van de Batavierenrace live te volgen op het internet. Het systeem voegt mobiel telefonie (SMS, GPRS), GPS en het internet samen tot een uniek real-time tracking systeem. De lopers van de universiteitscompetitie en nog enkele andere ploegen zullen vanaf de start om 0.00u tot en met de finish in Enschede te volgen zijn op de website van het BPS.

Route
De deelnemers lopen vanaf de Katholieke Universiteit Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek, naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De Batavierenrace bestaat uit 25 etappes, variŽrend van 3,4 tot 12,3 kilometer, met een totale loopafstand van ruim 175 kilometer! Over de route verspreid zijn er 500 vrijwilligers in touw die er
alles aan doen om de race vlekkeloos te laten verlopen.

Samenwerking met Museum het Valkhof Nijmegen
Van 16 september 2004 tot 9 januari 2005 zal Museum Het Valkhof in Nijmegen een grote overzichtstentoonstelling wijden aan het thema 'De Batavieren'. In deze tentoonstelling zal ook aandacht besteed worden aan de Batavierenrace en het ontstaan van de race.

Feest
Aansluitend vindt op de campus van de Universiteit Twente het grootste studentenfeest van Nederland plaats. Hier zullen ruim 10.000 studenten getuige zijn van een waar muzikaal spektakel. De vermoeidheid van de deelnemers zal dan ook plaatsmaken voor een feeststemming.
(16-04-2004)

Voor meer informatie kijk op: http://www.batavierenrace.nl/


SleepMonsters (www.sleepmonsters.nl) - Race report - 20 september 2004

Live verslaggeving druk bezocht

By†Stijn

Voor het eerst dit jaar werden 14 van de top teams gevolgd door middel van het Bata Positioning System (BPS), een systeem dat mobiele internet (GPRS) en GPS samenvoegt tot een uniek real-time tracking systeem. Deze deelnemers kregen een tracking box mee, welke een GPS ontvanger en een GSM module bevat, waardoor hun locatie op het parcours kan worden geregistreerd. De tracking box stuurt om de 15 seconden de positie informatie van de racer naar een server via een mobiele internet verbinding. Op de wedstrijdsite, wordt hierdoor de meest actuele data weergegeven in de vorm van een kaart en luchtfoto’s waarop de posities van de racers zijn weergegeven. Met iedere 15 seconden een nieuw beeld is het voor de internet bezoekers tijdens de wedstrijd, net alsof ze televisie kijken, met helikopterbeelden.
De resultaten van de de BPS tracking zijn te zien op de site http://www.batalive.nl/outdoorchallenge.

Ook de korte race berichten en foto’s op SleepMonsters zijn nu al zeer goed bezocht. Met de bezoeken tot maandag middag staat de Buff Outdoor Challenge al in de top vijf van meest bezochte races op SleepMonsters wereldwijd.


SleepMonsters (www.sleepmonsters.co.uk) - Frontpage- september 2004

The Buff Outdoor Challenge is live te volgen

Door Stijn

De tweede editie van de Buff Outdoor Challenge die zaterdag 18 september plaatsvindt in Eindhoven zal op meerdere manieren live te volgen zijn. Zo kunnen ook de mensen thuis en op locatie volop meegenieten van dit evenement en het raceverloop bijhouden.

SleepMonsters.nl zal met twee personen aanwezig zijn in Eindhoven om het evenement te coveren. Naast de gebruikelijke race reports zullen er op SleepMonsters korte berichten worden geplaatst rechtstreeks vanuit het Buff Outdoor Challenge wedstrijdsecretariaat. Op deze manier zal de meest up-to-date informatie over het wedstrijdverloop binnen enkele minuten op internet te vinden zijn.

Van 14 van de 75 teams worden live de locaties gevolgd via het Bata Positioning System (BPS), een systeem dat mobiele internet (GPRS) en GPS samenvoegt tot een uniek real-time tracking systeem. De posities van de racers wordt ontvangen via een tracking box, welke een GPS ontvanger en een GSM module bevat. Deze box stuurt om de 15 seconden de positie informatie van de racer naar een server via een mobiele internet verbinding. Op de wedstrijdsite, wordt de meest actuele data weergegeven als een kaart waarop de posities van de racers zijn weergegeven.

Voor toeschouwers die de race in levende lijven willen volgen is ook voorzien. De route is uiterst compact, waardoor toeschouwers binnen een kleine afstand de deelnemers meerdere malen kunnen zien en aanmoedigen.
Voor meerijzende supporters is er een briefing van 10.15 tot 10.25. Hierbij zullen supportersroutes worden uitgedeeld. Deze supportersroute kan zowel met de fiets als de auto worden afgelegd, de route is ongeveer 20 km lang. Het is niet toegestaan dat supporters meefietsen met de deelnemers en het is ook niet toegestaan om deelnemers te helpen.
De route van The Buff Outdoor Challenge zal langs het Vrijheidsfestival in de binnenstad van Eindhoven lopen en hier zal ook een activiteit plaatsvinden voor de deelnemers. Dit betekent extra publiek en gezelligheid voor de meegereisde supporters.

[Race reporting sponsored by Buff]


SleepMonsters (www.sleepmonsters.co.uk) - august 2004

The Buff Outdoor Challenge

By Gerard

Voor normale koppels bestaat inmiddels een reservelijst, zodat we er in ieder geval zeker van zijn, dat op 18 september in Eindhoven 75 koppels van start zullen gaan in de grootste adventure race van Nederland. Het Bata Positioning System (BPS) is een systeem dat het mogelijk maakt de posities van de racers live te volgen via het internet. Het systeem voegt mobiele internet (GPRS) en GPS samen tot een uniek real-time tracking systeem. De posities van de racers wordt ontvangen via een tracking box, welke een GPS ontvanger en een GSM module bevat. Deze box stuurt om de 15 seconden de positie informatie van de racer naar een server via een mobiele internet verbinding. Als iemand The Buff Outdoor Challenge site http://www.outdoorchallenge.nl (www.outdoorchallenge.nl) bezoekt, wordt de meest actuele data weergegeven als een kaart waarop de posities van de racers zijn weergegeven. Zo kunnen ook de mensen thuis meegenieten van dit evenement en het raceverloop bijhouden. Dit unieke systeem is in eerste instantie geÔntroduceerd om de Batavierenrace (grootste estafetterace van de wereld) live te kunnen volgen. The Buff Outdoor Challenge heeft de primeur om van dit mooie systeem gebruik te kunnen maken in adventure racing. Er zullen 15 koppels uitgerust worden met dit systeem wat +/- 200 gram weegt. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.batalive.nl

The Buff Outdoor Challenge heeft dit jaar de eer samen te vallen met het bevrijdingsfestival van de stad Eindhoven, wat zal zorgen voor een uniek tintje bij de racers en toeschouwers. In samenwerking met dit festival zal voor een mooi verrassings element gezorgd gaan worden. Dit betekent extra publiek en gezelligheid voor de meegereisde supporters. Verder is de route uiterst compact. Hierdoor zullen toeschouwers binnen een kleine afstand de deelnemers meerdere malen kunnen aanmoedigen.

Deelnemers kunnen zich t/m 22 augustus digitaal (via de website) inschrijven voor de adventure race training, die op zaterdag 28 augustus in Eindhoven plaatsvindt. Tijdens deze training kan er geoefend worden op de onderdelen die tijdens The Buff Outdoor Challenge beoefend moeten worden. Zo wordt er getraind in de kano's die tijdens de wedstrijd gebruikt gaan worden en kan er gekozen worden tussen een oriŽntatietocht op de fiets (O-MTB) en een te voet (O-Loop). De gekozen strategie bij de oriŽntatie onderdelen wordt nabesproken. Verder zal er tijd zijn voor vragen en worden onderdelen als eten & drinken en de uitrusting besproken. De nadruk tijdens de training zal liggen op zelf doen, maar uiteraard zijn er ervaren mensen aanwezig die kunnen helpen. Ook van andere deelnemers kan geleerd worden en het is een uitstekende gelegenheid om de concurrentie te leren kennen. De training staat open voor deelnemers en andere geÔnteresseerden in de adventure race sport.


Volkskrant magazine - zaterdag 24 april 2004, pagina 9

> 24 april 2004

De lopers van de Batavierenrace 2004 zijn tijdens hun 175 kilometer live te volgen op het Internet via het Bata Positie Systeem, dat is ontwikkeld door drie telematica studenten van de Universiteit Twente.
(http://batalive.nl)


UT Nieuws (UTwente) - donderdag 25 maart 2004, jaargang 39, nr. 11

Batavierenrace 2004

Aantal ploegen groeit naar recordhoogte

Nog 32 dagen voor de 32e Batavierenrace, rekent de Enschedese batacommissie even snel uit. De voorzitter komt dit jaar van UT-bodem en heet Anne Stellinga, vierdejaars EL-student. Viola Mashoed is vijfdejaars TCW-studente en fulltime secretaris van de batacommissie.

Een dikke maand voordat het startschot bij het nieuwe sportcentrum van de Nijmeegse universiteit klinkt - zaterdag 24 april- is er nog geen spoortje van stress te bespeuren bij de commissieleden. `Het wordt voor ons steeds drukker, maar alles loopt tot nu toe op rolletjes', vertelt Viola. `Het gaat nu nog vooral om de praktische zaken. Slaapplaatsen, maaltijden en motorrijders regelen, dat soort dingen.' Het tweetal wordt daarin bijgestaan door drie parttime commissieleden: Bram Cramen, Frans van den Veeken en Wilma de Groot.

Zoals elke jaar hoopt de batacommissie met het aantal deelnemers een nieuw record te vestigen. Anne: `We hebben nu meer dan 300 teams ťn een reservelijst. Het record staat op 287. Vorig jaar leek het er op dat dit verbroken zou worden, maar we kwamen niet verder dan 284 teams. Het blijft dus afwachten tot de start hoeveel teams daadwerkelijk meedoen.' De commissie houdt al wel rekening met meer behoefte aan slaapplaatsen. Dit jaar komt er daarom een derde camping bij, op voetbalveld bij de Bastille. De andere kampeerterreinen zijn van oudsher bij de Hogekamp en de hockeyvelden.

De batavierenracecommissie, die bestaat uit Nijmeegse en Enschedese studenten, wil de universiteitscompetitie dit jaar meer bekendheid geven. Volgens de voorzitter is dit onderdeel, waarin de beste studentlopers van de Nederlandse universiteiten het tegen elkaar opnemen, op de een of andere manier minder populair dan het totaalklassement. `En juist daar eindigen altijd weer die Vliegende Zwitsers op de eerste plaats', lacht Anne. `Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat de Zwitsers minder sterk zijn dan voorgaande jaren, dus wie weet.'

Over kanshebbers gesproken. `Het UT-team presteerde vorig jaar onder de maat, ze hadden veel pech. Maar op donderdag 8 april, tijdens het ontbijt met de rector, zal een ijzersterke club lopers zich presenteren. Ik denk dat ze een hele goede kans maken', onthult Viola (zie ook sportpagina). Om de universiteitscompetitie meer uitstraling te geven is de race via het Bata Positie Systeem (BPS) live te volgen op internet (www.batalive.nl). Dit systeem werd vorig jaar ontwikkeld door telematicastudenten. Het BPS, een kastje ter grootte van een broodtrommeltje, draagt de fietser naast de loper met zich mee. Het voegt mobiele telefonie (SMS, GPRS), GPS en het internet samen tot een uniek real-time tracking systeem.

Meer bata-hightech, verwerkt in het tijdregistratiesysteem, wordt zaterdag in de Bastille getest. De batacommisie krijgt de beschikking over apparatuur van Ram Mobile Data in Maarssen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in datacommunicatie. `Met hun radiomodems zullen we nu sneller in staat zijn om de tijden te registeren.' Ander leuk nieuwtje: de zogenaamde batacommunities. Elke ploeg kan via de website www.batavierenrace.nl zijn eigen homepage aanmaken. Viola: `Heel erg leuk. De ploegen kunnen via hun eigen homepage weer berichtjes naar elkaar sturen.'

`Het is de combinatie van gezelligheid en sportiviteit die het evenement zo mooi maakt', vindt Viola. `Wist je wel dat er heel veel vriendschappen ontstaan tijdens het bataweekend?', zegt Anne. `En hoe kan het ook anders. Het is heel apart als je in een busje in de middle-of- nowhere rijdt en weet dat nog 7000 studenten hetzelfde doen. Dat schept een bijzondere band.'


UT Nieuws (UTwente) - 'Interviews', donderdag 23 september 2004, jaargang 39, nr. 28

Succes voor bedenkers Bata-Positie-Systeem

Het zijn doorbijters, de drie telematica-studenten die twee jaar geleden het Bata Positie Systeem ontwikkelden. Met het systeem kunnen lopers tijdens een race live op internet gevolgd worden. Althans zo zou het moeten. Tijdens de Batavierenrace van dit en vorig jaar liep het nog niet lekker met het BPS door allerlei kinderziektes. Het afgelopen weekend beproefden de UT-studenten hun geluk tijdens de Outdoor-challenge in Eindhoven. `En deze keer ging het wel goed', vertelt Swen-Peter Ekkelbus, een van de bedenkers, trots.

Het Bata Positie Systeem (BPS) is een klein kastje, dat de fietser naast de bataloper met zich meedraagt. Deze zogenaamde tracking box is uitgerust met gps en gsm en stuurt de verzamelde data via sms of gprs naar een server. Die bewerkt de gegevens en stuurt ze door naar een website, waarop dan zichtbaar is waar de lopers zich bevinden op het traject. De eerste keer dat BPS werd ingezet, tijdens de Batavierenrace in 2003, crashde al heel snel de server. Een grote teleurstelling voor de bedenkers. `Kinderziektes', was de reactie. De Batavierenrace van 2004 verliep qua BPS beter, maar niet vlekkeloos. Swen-Peter Ekkelbus: `We hadden BPS tť kort getest. Er bleek een software-foutje in het kastje te zijn geslopen, waardoor de race niet helemaal live te volgen was.'

Maar het afgelopen weekend in Eindhoven werkte BPS eindelijk zoals het moest?

`Het was zelfs echt een succes. Onze toepassing bleek erg geschikt voor deze race, omdat er geen vaste route was voor de sporters. Die moesten ze zelf invullen, waardoor het natuurlijk extra leuk is om ze via het internet te volgen.'

Jullie zijn wel doorzetters!

`Tja, BPS blijft een leuke uitvinding. Het kastje moet nog wel verbeterd worden. De server is nu stabiel, maar kan ook nog uitgebreider.'

BPS blijft dus aan de weg timmeren?

`Absoluut. In de toekomst hopen we ons systeem in te kunnen zetten tijdens zeilwedstrijden op het IJsselmeer. Daar is BPS dus ook geschikt voor.'

Zijn er al plannen om de markt te gaan betreden?

`Tot nu toe was alles non-profit. Voor de leukigheid dus. En dat kon gelukkig met sponsors als het Telematica Instituut en Eurodis. Natuurlijk zou het heel aardig zijn als je er iets voor terug krijgt. Maar voor mij persoonlijk is het geen doel om met BPS groot geld te gaan verdienen.'

.aut MP


UT Nieuws (UTwente) - donderdag 1 april 2004, jaargang 39, nr. 12

Sportief ontbijt

De batavierenrace staat donderdag 8 april centraal tijdens het ontbijt met de rector in het Sportcentrum. Na een gezamenlijke warming-up zal de UT-ploeg officieel worden gepresenteerd en is er uitleg over het nieuwe `Bata Positioning System'. Voor opgave kun je emailen naar: tonnie.buitink@utwente.nl.


UT Nieuws (UTwente) - Voorpagina, donderdag 22 april 2004, jaargang 39, nr. 14

Batavierenrace zaterdag

Gelopen tijd direct op scherm

De tijdwaarnemingswerkgroep `Het uur der waarheid' van de Batavierenrace-organisatie komt met een nieuw snufje in de race van

De tijdwaarnemingwerkgroep `Het uur der waarheid' van de Batavierenrace-organisatie komt met een nieuw snufje in de race van zaterdag: grote displays die de etappetijd meteen weergeven zodra de loper zich door het wisselpuntpoortje stort.

Een aantal wisselpuntploegen wordt uitgerust met de apparatuur die de lopers direct bij de etappefinish hun gerealiseerde tijd laat zien. Niet alle wisselpunten kunnen worden uitgerust met de nieuwe snuf, omdat er nog niet genoeg materiaal is. De apparatuur reist mee met enkele wisselpuntploegen en duikt op verschillende plekken op. Wel worden vanaf alle wp's de etappetijden nog sneller dan voorheen doorgegeven aan de internetredactie van de Batavierenorganisatie.

Het team van drie UT-studenten en een hbo'er uit Utrecht dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van het Bata Positioning System hoopt dit jaar de kinderziektes ontgroeid te zijn. De pilot bij de Bata van vorig jaar verliep niet vlekkeloos, maar dit jaar moeten de vorderingen van alle teams uit de universiteitscompetitie live (met een update om de tien seconden) te volgen zijn via www.batalive.nl.

De `brooddoos' van 700 gram die de teams vorig jaar mee moesten torsen, is geslonken tot een tasje van 12 bij 6,5 bij 3,5 centimeter, met een gewicht van nauwelijks twee ons en gemakkelijk te monteren onder het zadel van de begeleidende fietser. De tracking box is uitgerust met gps en gsm en stuurt de verzamelde data via sms of gprs naar een server. Die bewerkt de gegevens en stuurt ze door naar de batasite. Daarop worden onder meer zichtbaar gemaakt: de posities van de teams, het afgelegde traject, bezienswaardigheden langs de route, luchtfoto's van de route, verwachte aankomsttijden, grafieken over de gelopen etappe en een real time klassement.


Persbericht Universiteit Twente - dinsdag 6 april 2004

Ontbijt met de Rector: warmlopen voor de Batavierenrace

Op 24 april klinkt weer het startschot voor 's werelds grootste estafetteloop: de Batavierenrace. Daarom staat het Ontbijt met de Rector van donderdag 8 april as. geheel in het teken van deze 'Bata' en het unieke tracking system, waarmee de lopers tijdens de race gevolgd kunnen worden.

Bij de start van het Ontbijt zal Rector Magnificus Frans van Vught iedereen uitnodigen voor een sportieve warming-up. Vervolgens wordt het nieuwe 'Bata Positioning System' (BPS) toegelicht. Dit BPS maakt het dit jaar mogelijk om met een uniek real-time tracking systeem, o.a. gebaseerd op gsm en sms, de lopers van de Universiteitscompetitie live via het Internet te volgen. Het BPS is ontwikkeld door drie studenten van de Universiteit Twente en ťťn student van de Hogeschool van Utrecht. Zij zullen tijdens het Ontbijt een presentatie geven. Tot slot zal de Rector de UT-ploeg presenteren, die aan de race zal deelnemen.

Het Ontbijt met de Rector vindt plaats op 8 april van 8.30 tot 10.00 uur bij het Sportcentrum, op de campus van de Universiteit Twente. U bent hierbij van harte uitgenodigd om het Ontbijt bij te wonen.

Meer informatie
Meer informatie over het Bata Positioning System vindt u op www.batavierenrace.nl/bps/. Klik op de link 'demo' om te zien hoe de lopers tijdens de race worden gevolgd.

Wendy de Koning
Communicatieadviseur
Universiteit Twente - Bureau Communicatie
http://www.utwente.nl


Cursor (TU/e Eindhoven) - Donderdag 16 september 2004

OriŽnteren in de mooie natuur

Outdoorvereniging All Terrain heeft het weer voor elkaar. Met de tweede Outdoor Challenge, die zaterdag 18 september gehouden wordt, heeft de vereni-ging wederom de organisatie van de grootste wedstrijd op het gebied van adventure racing in Nederland in handen. 75 koppels lopen, fietsen, kanoŽn en steppen zo’n vijf tot acht uur en moeten ondertussen ook hun route bepalen.

Hoe die route loopt, is geheim. “Vooral de deelnemers uit de buurt zouden daar een voordeel uit kunnen halen”, vertelt Sven Platschorre, een van de organisatoren en TU/e-student Werktuigbouw-kunde. “Het enige dat we op dit moment kunnen verklappen, is dat de route door prachtige natuur loopt en er een verrassingsonderdeel in de Eind-hovense binnenstad in zit.” De wedstrijd, die om 10.30 uur start bij het Studenten Sportcentrum, levert uiteindelijk drie winnaars op: een koppel dat de overall prijs wint, een tweetal dat zich Nederlands Studenten Kam-pioen Adventure Racing mag noemen, en het beste team dat tenminste ťťn dame bevat. “Bijzonder is dat dit jaar veertien teams worden uitgerust met het Bata Positioning System”, vertelt Monique van den Broek, sinds kort alumnus van de TU/e. “Dit tracking systeem is gemaakt voor de Batavierenrace en geeft iedere veertien seconden een signaal af zodat wij als organisatie maar ook mensen thuis precies kunnen volgen waar de teams zich bevinden.

Voor de makers van het BPS zijn wij een testcase. Niet alleen omdat het systeem tijdens de laatste Batavierenrace crashte, maar ook omdat het normaal gesproken gebruikt wordt voor vaste routes, terwijl de route bij ons evenement juist varia-bel is. Daarvoor is het systeem dan ook aangepast.” Een ‘mooie’ bijkomstigheid is dat de organisatie met behulp van BPS kan zien of de deelnemers de verboden gebieden die de wedstrijd bevat, wel of niet betreden hebben.
All Terrain heeft dit jaar een compacte toeschouwerroute in elkaar gestoken. Mensen die de sporters willen aanmoedigen, kunnen de fiets- en autoroute zaterdagochtend bij het sportcentrum ophalen


Cursor (TU/e Eindhoven) - Donderdag 23 september 2004

Fietsen, kanoŽn en steppen door Eindhovense natuur

Vijf tot acht uur lang hebben 75 koppels door natuurgebieden in en rond Eindhoven gefietst, gekanood en gestept. De tweede Outdoor Challenge van zaterdag 18 september is succesvol verlopen. “Zowel de deelnemers als wij zijn erg tevreden”, zegt Sven Platschorre, een van de organisatoren en TU/e-student Werktuigbouwkunde. Aan de Outdoor Challenge deden tien TU/e-studenten mee. Van hen zijn Paul Kengen en Gillis Hommen van de ‘All Terrain rendears’ met een tiende plaats in het algemeen klassement en een vierde plaats in het NSK-klassement als beste TU/e’ers geŽindigd.

In vergelijking met de vorige editie deden er twee keer zoveel deelnemers mee. “We zijn verder met het evenement, de route was mooier, er waren meer waterverversingsposten en een betere supportroute”, vertelt Platschorre. De organisatie moet nu gaan evalueren of de Outdoor Challenge met honderdvijftig deelnemers aan zijn maximum zit. “De teams moeten gecontroleerd worden, dat is veel en chaotisch werk. Bovendien gaat de route door natuurgebieden, de vergunningen die je hiervoor nodig hebt, kunnen geweigerd worden als we nog meer deelnemers hebben. Tenslotte is het ook niet leuk voor de deelnemers als je in een groot lint door het parcours trekt.” Dit jaar was er geen vaste route om bij de checkpoints te komen. “Dat is wel leuk, de deelnemers lopen dan niet hetzelfde parcours.”

Touwbrug
De deelnemers begonnen met acht kilometer roeien over het Eindhovensch kanaal. Daarna moesten ze dertig kilometer door de Strabrechtse hei fietsen met een mountainbike. Vervolgens moesten de koppels tien kilometer rennen en met een touwbrug het kanaal weer oversteken. Als laatste moesten ze nog steppen van Mierlo naar de binnenstad waar een stormbaan genomen moest worden. Vanuit de binnenstad werd verder gestept naar het Studenten Sportcentrum op de TU/e-campus.
Het Bata Positioning System (BPS), waarmee veertien teams waren uitgerust, heeft goed gewerkt. “Ik heb zelf tijdens de wedstrijd af en toe gekeken en je kunt dan op luchtfoto’s tot op de meter nauwkeurig zien waar de deelnemers zijn in het parcours”, zegt Platschorre. BPS is een trackingsysteem, ontworpen voor de Batavierenrace, dat door middel van GPS bijhoudt waar de koppels zich bevinden. “Door BPS konden de mensen thuis via internet de race ook volgen.” Bij de laatste Batavierenrace crashte het BPS nog./.


De hardloopkrant.nl - zaterdag 5 april 2003

Batavierenrace met technische noviteit.

(Door Geert Weening)

Uniek BPS systeem voor het eerst in hardloopwedstrijd

De 31e internationale Batavierenrace voor studenten


Hardenberg-Eind april klinkt jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace over ruim 175 kilometer van Nijmegen naar Enschede. Op 26 april 2003 zal voor de 31e keer dit enorme evenement voor studenten uit de hele wereld plaatsvinden. Technische noviteit in deze wedstrijd is het BPS systeem, ontwikkeld door een aantal telematica studenten.

De Batavierenrace
De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (18 heren- en 7 damesetappes). Er nemen ieder jaar ruim 7000 atleten aan deel, allen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace haar vermelding in het Guinness Book of Records. Daarnaast is de Batavierenrace het grootste studentensportevenement van Nederland. De Batavierenrace is de laatste jaren, zeker in de studentenwereld, maar ook daarbuiten, erg bekend geworden. De Batavierenrace is dan ook een uniek evenement, dat verdient om in de kijker te staan.

Klassementen
Alle ploegen strijden mee in het Algemeen Klassement. Naast het Algemeen Klassement bestaat het Universiteits- en Buitenlandersklassement.
Sinds 1994 heeft de Universiteitscompetitie een vaste plaats verworven binnen de Batavierenrace. In de Universiteitscompetitie vaardigen Nederlandse universiteiten een ploeg af met daarin de snelste lopers en loopsters van die universiteit. Onderling strijden zij om de eer van de eerste plaats in de Universiteitscompetitie. Naast het recreatieve is met de Universiteitscompetitie een duidelijk wedstrijdelement aanwezig. Voor de deelname aan de universiteitscompetitie gelden andere regels. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de lopers. Er mogen namelijk uitsluitend studenten aan meedoen. Hierop wordt ook gecontroleerd tijdens de race. Voor de ploegleiders van de universiteitsploeg is dan ook een speciaal draaiboek gemaakt, die nuttig is voor het formeren van een universiteitsploeg. Hierin worden ook de eisen aan de lopers en de controle erop besproken.

De  Nederlandse universiteitsploegen lopen in oranje hessen, elk jaar met dezelfde nummers:

151 Universiteit van Tilburg
152 Katholieke Universiteit Nijmegen
153 Universiteit Leiden
154 Universiteit Maastricht
155 Technische Universiteit Eindhoven
156 Universiteit van Amsterdam
157 Universiteit Twente
158 Wageningen Universiteit
159 Rijksuniversiteit Groningen
160 Technische Universiteit Delft
161 Vrije Universiteit Amsterdam
162 Erasmus Universiteit Rotterdam
163 Universiteit Utrecht

Buitenlandersklassement
In de loop der jaren is het deelnemersaantal explosief toegenomen: van 23 ploegen in 1973 naar het huidige aantal van 287, ofwel van 575 naar 7175 lopers! Negentig procent van de deelnemers studeert aan Nederlandse universiteiten of hogere beroepsopleidingen. De buitenlandse atleten komen van universiteiten uit onder andere BelgiŽ, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, TsjechiŽ, Polen en Zweden. De buitenlandse deelnemers strijden net als de universiteiten in een eigen klassement.

Het BPS-systeem
Bij deze editie van de batavierenrace zullen de deelnemers worden uitgerust met een BPS-systeem (BPS staat voor Bata Positioning System.) Hiermee kan de positie van de deelnemers tijdens de race in de gaten worden gehouden.
Het BPS-systeem werkt met een GSM, een GPS-systeem (Global Positioning System) en een microcontroller. Door het gebruik van een GPS-systeem kunnen de deelnemers nauwkeurig gevolgd worden. Het GPS-systeem geeft de locatie door aan de microcontroller en de microcontroller maakt een sms-je van de benodigde data. (locatie, datum, tijd, snelheid en koers) De GSM verstuurt het sms-je naar een computer die de informatie van het sms-je omzet in java en opslaat in een mySql-database, zodat op een kaartje de positie van elk team kan worden vastgelegd samen met info over de snelheid en de verwachte tijd van arriveren. Een uniek systeem in een al even unieke wedstrijd.

Het BPS-team
De studenten die het BPS-systeem hebben ontwikkeld zijn:
- Daan Boekestein, studeert Telematica aan de Universiteit van Twente.
-
Swen Peter Ekkebus, studeert Telematica aan de Universiteit van Twente.
- Paul Uithol, studeert Telematica aan de Universiteit van Twente.
- Arjan van Suchtelen, studeert Electronics/Computerscience aan de Hogeschool van Utrecht.
- Marcel Specken, studeert aan de Saxion Hogeschool.

Voor meer informatie
Batavierenrace.nl
BPS-systeem
Fris en Fruitig Batavierenploeg


© dehardloopkrant.nl


UT Nieuws (UTwente) - donderdag 27 maart 2003, jaargang 38, nr. 11

Studenten houden met high-tech lopers in het vizier

High-tech tijdens de Batavierenrace. Niet zo raar als de route van Nijmegen naar een technische universiteit leidt. Bij twee studenten Telematica ontsproot vorig jaar al een ambitieus idee. Nu, op 26 april, testen ze het door hen ontwikkelde Bata Positie Systeem waarmee de lopers nauwkeurig via het internet gevolgd kunnen worden.

Het Bata Positie Systeem (BPS) is een kastje, ter grootte van een broodtrommeltje, dat de fietser naast de bataloper met zich meedraagt. In het kastje bevindt zich een Global Positioning System (GPS) en een mobiele telefoon, die onderling communiceren via een microcontroller. Om de minuut stuurt de gsm een sms-je naar de server op de UT en wel de hele Batarace lang (ruim 850 smsjes!). Vervolgens is op een website een kaart te zien waar elke loper zich bevindt. De bedenkers van dit alles zijn drie telematicastudenten en een student van de Hogeschool Utrecht. 'Pure hobby', noemen de derdejaars Daan Boekestein en Swen-Peter Ekkebus hun uitvinding. Wel eentje waar ze flink wat tijd en studiebeurs in hebben gestoken, samen met Paul Uithol en Arjan van Suchtelen, de andere twee teamleden.

'Vorig jaar liepen we de race voor het eerst met ons team Fris & Fruitig', vertelt Daan. 'En toen ontstond het idee om een systeem te ontwikkelen zodat de lopers continu gevolgd kunnen worden op het traject van 175 kilometer.' Studiemaatje Swen-Peter vult aan: 'Het viel ons op dat de busjes nog wel eens een loper misten of niet wisten hoe ver de loper nog van het wisselpunt vandaan was.'

Het BPS zal tijdens de 31ste Batavierenrace uitgebreid getest worden door het team Fris & Fruitig en hoogstwaarschijnlijk door een team van Biomedische Technologie. Spannend is de vraag hoeveel afwijking op de exacte positie ontstaat door GPS. Normaal is dit een tot anderhalve meter. 'Het GPS netwerk is echter eigendom van het Amerikaanse leger. Tijdens de Eerste Golfoorlog werd met opzet een afwijking van honderd meter ingesteld, zodat doelwitten voor de Irakezen moeilijker te traceren waren. En dat zou nu ook het geval kunnen zijn', vertelt Swen-Peter. 'Die oorlog valt ons dus niet zo gunstig.'

De uitvinders hopen dat dit 'testjaar' positieve uitkomsten heeft. 'En dat het sponsors aantrekt, want ťťn kastje kost 250 euro. Om alle 287 teams daarmee uit te rusten is voor ons onbegonnen werk.' Enige sponsoring is er al wel van de opleiding Telematica, het Telematica Instituut, O2, Littlegreenbear.nl en Falkplan. Het laatste bedrijf ontwierp geheel kosteloos voor de studenten een plattegrond van de Bataroute voor de website. Daan: 'Als het BPS dit jaar een succes wordt kunnen we misschien volgend jaar alle universiteitsteams met een kastje uitrusten.'

De studenten staan zaterdag 24 mei, op de open dag van de UT, met een stand op de campus om het systeem te demonstreren. Meer informatie over het Bata Positie Systeem: www.batavierenrace.nl/bps

Maaike Platvoet


Twentsche Courant Tubantia - dinsdag 22 april 2003, jaargang 158, Nummer 94

Nooit meer een loper zoek tijdens Batavierenrace

Toch lastig als je je teammaatjes kwijt bent in het donker tussen Nijmegen en Enschede. Daarom bedachten vier studenten van de Universiteit Twente hun eigen GPS-systeem. Zaterdag, tijdens de jaarlijkse Batavierenrace, wordt de vinding beproefd.

ENSCHEDE - Het is voor studenten in het hele land de Tocht der Tochten. De Batavierenrace. Een enkeltje Nijmegen-Enschede, 175 kilometer in estafettevorm. Afzien dus, maar ook plezier maken en bier drinken.

Maar de wedstrijd lijkt soms ook op een ware puzzeltocht. Niet zo gek bij zo’n massaal evenement. Er starten zo’n driehonderd teams met elk 25 deelnemers. In totaal dik 7000 academici in spe. De lopers worden gesecondeerd door een ploeggenoot op de fiets, een soort mentalcoach die bij het volgende aflospunt afstapt en het estafettestokje overneemt.

De rest van de ploeg slaapt (in afwachting van de start later) of volgt vanuit een busje het spoor van de atleet. En juist dat laatste is een probleem. Daar weet het Enschedese team Fris en Fruitig, allen telematica-studenten van de Universiteit Twente en de nummer 65 tijdens de vorige Batavierenrace, alles van.

‘We waren vorig jaar midden in de nacht voortdurend aan het racen in dat busje’, herinnert Daan Boekestein zich nog. ‘Je rijdt met een routebeschrijving op je schoot als een gek naar het volgende aflospunt. Bang omdat je misschien te laat bent. Natuurlijk kun je ook bellen met je gsm. Maar wat zeg je dan als je in het stikkedonker ergens bij Barchem zit? Ik sta bij het derde bosje links?’

Bovendien blijkt de estafetterace voor zowel deelnemers als het nieuwsgierige thuisfront niet te volgen. ‘Het is allemaal heel vaag. Je hoort pas zes uur later welke tijd je hebt gelopen’, zegt Swen Peter EkkebusTja, wat doe je dan als ook nog een beetje handig bent met elektronica en informatica? Dan ga je een eigen navigatiesysteem ontwikkelen. Een variant op het in auto’s gebruikte Global Positioning System: Het Bata Positie Systeem dus.

Hoe het werkt? Daan probeert het uit te leggen in begrijpelijk Nederlands: ‘Je hebt onder de snelbinder van je fiets een microcontroller, zeg maar een soort mini-pc in een klein waterdicht kastje. Die vraagt aan de GPS-satellieten: waar ben ik? Dan stuurt-ie via de gsm een sms-je naar de server, waarna de gegevens over positie, snelheid en hoek uiteindelijk via internet op een landkaart beschikbaar komen. Op de laptop in het volgbusje zie je dan waar de loper (of eigenlijk dus de fietser) precies is.’

Leuk bedacht maar met een race van 175 kilometer kan dat een duur grapje worden, weet ook Swen Peter.

Om de positie te bepalen moet je immers elke minuut een sms-bericht sturen. ‘Ons team doet er ruim veertien uur over. Dat zijn dus zo’n 800 tot 900 sms-jes é vijftien eurocent. Niet goedkoop. Maar gelukkig worden we gesponsord door telecombedrijf O2. Bovendien zullen we volgend jaar overgaan op mobiel internet en dan wordt het opeens aanzienlijk goedkoper. Misschien een paar euro, meer niet.’

Dat het werkt, daarvan zijn de vier studenten overtuigd. Onlangs beproefden ze (met de auto) de route met hun BPS. Met succes. Maar zaterdag wacht natuurlijk het echte werk.’

Meer over het Bata Positie Systeem is te vinden op internet: http://www.batavierenrace.nl/bps


Runners world / runnersweb.nl - woensdag 24 april 2003

Het nieuwe Bata Positie Systeem volgt zaterdag een aantal teams in 's werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace. Het systeem is een samenspel tussen het Global Positioning System (GPS), mobiele telefonie (GSM) en internet.

Op zaterdag 26 april wordt de 31ste editie van de Batavierenrace gelopen. Deze estafetterace met een deelnemersveld van ruim 7000 nationale en internationale studenten, voert van de universiteit van Nijmegen naar de universiteit van Twente (175 kilometer, 25 etappes). Runner's World zal in de editie die eind mei verschijnt verslag doen van dit immense spektakel.

Dit jaar zullen enkele teams van de Universiteit Twente (UT) gedurende de race live te volgen zijn op het internet. Het Bata Positie Systeem (BPS) is een initiatief van drie Telematica-studenten van de UT en ťťn student van de Hogeschool van Utrecht: Daan Boekestein, Swen-Peter Ekkebus, Paul Uithol en Arjan van Suchtelen.
Het BPS voegt het Global Positioning System (GPS), mobiele telefonie (GSM) en het internet samen tot een uniek real-time positiesysteem en bestaat uit een kastje ter grootte van een broodtrommeltje.
Een fietser naast een loper vervoert het BPS, met daarin een GPS en een mobiele telefoon die onderling communiceren. Om de minuut stuurt de gsm een sms-je naar een server. Gedurende de Batavierenrace betekent dat ruim 850 sms-jes. Op een website is vervolgens een kaart te zien met daarop de plaats waar elke loper zich bevindt.

De lopers kunt u op deze website volgen: www.batavierenrace.nl/bps.

Op http://eleanor.student.utwente.nl/bps/ kunt u een demoversie bewonderen.

Op de foto:
1. GPS-kaart
2. BPS-kaart
3. GSM

[24-4-2003]Huis aan Huis (Enschede) - woensdag 23 april 2003 - Jaargang 109 - nummer 17

Er is helaas geen bericht van deze persverschijning


Cursor (TU/e Eindhoven) - donderdag 3 april 2003, jaargang 45

Bata Positie Systeem houdt lopers in de gaten


Dertig Eindhovense teams doen op zaterdag 26 april mee aan het grootste hardloopevenement voor studenten: de Batavieren-race. Een aantal Twentse studenten test tijdens deze editie van de race het Bata Positie Systeem waarmee lopers nauwkeurig via internet gevolgd kunnen worden.


Iedere loper in de Batavierenrace wordt begeleid door een fietser. De fietsers van het Twentse team Fris & Fruitig, de bedenkers van het Bata Positie Systeem (BPS), en waarschijnlijk nog een team, worden uitgerust met een kastje waarin zich een Global Positioning System (GPS) en een mobiele telefoon bevinden. Het apparaat stuurt om de minuut een sms’je naar een server op de Universiteit Twente. Via een website kunnen de lopers daardoor op een kaart gevolgd worden. Het Bata Positie Systeem is bedacht en ontwikkeld door drie telematica-studenten van de Universiteit Twente en een student van de Hogeschool Utrecht.
Peter Lipsch, die zich vanuit de Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) bezighoudt met de Batavierenrace, kan zich voorstellen dat het systeem handig kan zijn voor de universiteitsteams. “Voor de teams die voor de overwinning gaan, is het heel handig om precies te weten waar de loper zich bevindt. Dan kunnen de volgende lopers zich hier bijvoorbeeld met hun warming-up rekening mee houden.” Lipsch vraagt zich echter af of het niet met een ander systeem te realiseren is. “Het principe is leuk, maar ik zou wel willen weten of het niet zonder mobiele telefoons en sms’jes zou kunnen. Misschien is de aanschaf van een ander systeem wel duurder, maar je kunt het dan zonder de variabele kosten van de sms’jes doen.”

Sms-kosten
Duur is het bedachte systeem inderdaad. Het kastje dat de fietsers in de Batavierenrace bij zich hebben, kost 250 euro. Die prijs wordt vooral bepaald door het GPS-systeemplankje en de gsm-telefoon, vertelt Daan Boekestein, één van de studenten die het systeem gemaakt hebben. “Om de sms-kosten hoeven we ons niet druk te maken, omdat provider O2 ons sponsort.” Als het systeem na de test van dit jaar een succes blijkt te zijn, is het volgens Boekestein een optie om volgend jaar alle universiteitsteams van een kastje te voorzien./.

© 2003-2006 BPS Team